• Hoofdsponsor Subsponsor Subsponsor
 • Update 1 van onze HJO

  16 mei 2022
  |
  • 0
 • Beste sportvrienden,

  Naar aanleiding van reeds een tijd HJO bij de vereniging te zijn, wordt het tijd om mij even voor te stellen in dit stuk en daarbij wat informatie te geven over het reilen en zeilen van een HJO bij een voetbalvereniging. Er zal de komende tijd regelmatig een samenvatting op de site te lezen zijn. Het gaat dan vooral om wat we zoal doen, om de vereniging sterk en gezond te houden, m.b.t. spelers, speelsters, teams, trainers en leiders. Dit in samenwerking met bestuur en jeugdbestuur. Bedoeling is natuurlijk altijd om in een sportieve en gezonde sfeer teams op een bepaald niveau te krijgen en daar ook te houden.

  Voorstellen

  Buiten de functie van HJO ben ik sinds 6 jaar werkzaam op een schuldhulpverleningskantoor en doe daar de afdeling mentorschap en PGB beheer. Dit naar alle tevredenheid van collega’s en cliënten. Daarvoor heb ik hoofdzakelijk in de bouw gewerkt als monteur dak- en wandbeplating en als voeger. Door een toevalligheid echter in de schuldhulpverlening terecht gekomen en heb daar een mooie uitdaging aan. Om alle werkzaamheden uit te mogen voeren, m.b.t. de rechtbank heb ik een drietal jaren terug een mbo-4 opleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener met goed gevolg afgelegd.

  Ervaring

  Ik ben inmiddels 23 jaar voetbaltrainer op verschillende niveaus en bij meerdere verenigen werkzaam geweest als hoofdtrainer. Als hoofdtrainer ben ik bij PJC (Nieuwe Pekela), MOVV (Midwolda), Buinerveen, Borger, Gasselternijveen, en Westerlee geweest. Als jeugdtrainer bij Borger, Titan, Stadskanaal en SJS. Zelf ben ik nog actief op zondagmorgen (omdat stoppen geen optie is) bij s.c. Stadskanaal 5. Nog tijdens mijn tijd als voetballer, heb ik mijn trainersdiploma’s TC3, TC2 (UEFA B) behaald en de cursus jeugd coördinator bij de KNVB gedaan.

  Doel

  De werkzaamheden van een HJO bij een voetbalvereniging zijn veelzijdig. Het uiteindelijke doel strookt met het prachtige beleidsplan wat te lezen is op de site van vv Nieuw Buinen. Voornamelijk staat het ontwikkelen van de jeugdspelers voorop. Om dit te realiseren zijn goede jeugdtrainers nodig die ook bekend zijn met hoe zij bepaalde leeftijden behoren te trainen en te coachen. Hierin speelt een HJO een grote rol. Er wordt immers ook afgesproken hoe we de jeugdspelers het beste tot ontwikkeling kunnen laten komen. De speelwijze die als een rode draad door jeugd moet gaan, vanaf de elftallen, beginnend bij JO13, speelt hierin een grote rol. Veel uitrappen van de keeper, of rollen en werpen, zodat we opbouwen en iedereen hier in mee kan doen? Wat verwachten wij van een rechtsback als we willen opbouwen, of wat verwachten wij van een middenvelder als we de bal niet hebben? Wat doet ‘de rest’ als zij niet direct betrokken zijn bij een situatie?

  Analyseren

  Om erachter te komen hoe we het beste uit een keeper, een speler, een linie of een elftal kunnen halen is analyseren noodzakelijk. Dit gebeurt in hoofdmomenten van het voetbal; A. Balbezit. B. Van balbezit naar balbezit tegenstander (omschakeling). C. Balbezit tegenstander. D. Van balbezit tegenstander naar balbezit (omschakeling). Om spelers individueel te kunnen beoordelen gebruiken we T.I.C. Techniek, Inzicht en communicatie. Hierin zijn wij inmiddels voorzichtig begonnen, maar hier zal de komende tijd meer aandacht aan besteed worden. Als dit goed uitgevoerd wordt, zal het niveau van de jeugd omhoog gaan. Uiteindelijke doel hier is natuurlijk een goede aansluiting bij de senioren. Vooral de spelers uit JO19 en MO19 moeten ‘’er klaar voor zijn’’, als zij de stap gaan maken naar de senioren.

  Coronatijd

  Inmiddels zijn we weer een aantal weken aan het voetballen, nadat corona ons belette competitie te spelen. Gelukkig mochten we wel blijven trainen en op een gegeven moment weer wedstrijden spelen. Bijna alle teams zijn tussentijds een niveau hoger ingedeeld, (de meeste van de 2de naar de 1ste klasse) nadat bleek dat dit reëel was gezien de uitslagen en plaats op de ranglijst. Dat is natuurlijk een mooie ontwikkeling op zich. Met de jongste jeugd zitten we in fase 4 van de competitie. Gezien de trainingsopkomst, beleving en ontwikkeling hiervan, kunnen we hier nog jaren plezier aan beleven.

  Trainingsopkomst

  Alles staat en valt met trainingsopkomst. Het plezier in voetbal, waar wij altijd over praten, begint met 2 keer in de week trainen en op zaterdag aanwezig bij de wedstrijd. Samen met de jeugdtrainers is afgesproken dat er de mogelijkheid is dat je met een ander team meetraint als je op je vaste avond een keer niet kan. Voordeel hiervan is het ritme wat belangrijk is, maar ook dat de conditie gelijkwaardig blijft bij alle spelers. Iemand die minder traint zal een wedstrijd minder goed kunnen volhouden. Gevolg hiervan is dat de balcontrole minder wordt en je sneller gewisseld moet worden. Medespelers moeten/gaan meer geven en kunnen overbelast raken en spierblessures oplopen. Vaak geven we als begeleiding dan ook de tip mee om goed te plannen i.v.m. school, werk en voetbal.

  Tot slot

  Ik ben vaak aanwezig op het trainingsveld buiten mijn eigen elftal (M019) en val hier en daar in als een trainer verhinderd is. Op zaterdag kijk ik vaak bij wedstrijden van andere teams. Af en toe fluit ik een wedstrijd bij de kleinsten. Allemaal erg leuk om te doen en zo leer ik de leden (klein en groot) van de vereniging goed kennen. Persoonlijk zal ik het zeer waarderen als men ideeën heeft over voetbal, dat met ons te delen, door ons daarover aan te spreken. Wij hebben zelfreflectie, maar staan ook open voor kritiek. Iets waar wij ons voordeel mee kunnen doen. Graag wil ik nog eindigen met de opmerking dat we altijd op zoek zijn naar trainers voor de jeugd. Wat is er nou leuker als je een eigen team kan trainen en coachen en jouw ideeën daarin kwijt kan? Wij begeleiden graag intern nieuwe trainers, maar geven ook de mogelijkheid om een korte cursus jeugdtrainer te doen.

  Tot de volgende.

  Met sportieve groet,

  Martin Schuiling

  HJO vv Nieuw Buinen