Beilen 1

Nieuw-Buinen wint topper van SC Erica

29-01-2012 |

door Gerry Grave

Nieuw-Buinen speelde voor het laatst in competitieverband op 11 december. In en tegen Joure werd er toen ruim gewonnen. De 0-3 was prima en Nieuw-Buinen wist zich ‘Herbstmeister’. Een keurig resultaat, want de eerste seizoenshelft was gewoon perfect. Nieuw-Buinen liet zien goed te kunnen voetballen met puike resultaten. De eerste zes wedstrijden verliepen buitengewoon goed. Alleen tegen GVAV-Rapiditas liet Nieuw-Buinen punten liggen. Daarna leek het eventjes mis te gaan. In een krankzinnige wedstrijd won Gronitas van Nieuw-Buinen en later werd er tegen FVC gelijkgespeeld. Toen verloor Nieuw-Buinen tevens de strijd om de eerste periodetitel. Later verloor de ploeg nog een keer van Achilles 1894, maar de rest werd gewonnen en dus is Nieuw-Buinen koploper en doet de ploeg volop mee voor de titel. Dat doet de ploeg samen met FVC en de tegenstander van het afgelopen weekend, SC Erica.
Eerder dit seizoen won Nieuw-Buinen op Erica met 2-5. Een geflatteerde uitslag was het wel, maar dat mocht de pret voor de volgelingen van trainer Jan Korte niet drukken. Het was de aanzet voor een goede eerste seizoenshelft. Dit weekend was Nieuw-Buinen wederom de baas over de ploeg uit Erica. Dit keer werd er met 3-2 gewonnen.

Lukens: 1-0

Een terechte uitslag, want Nieuw-Buinen was over de hele wedstrijd de betere. De ploeg komt dus perfect uit de startblokken en kon zich geen betere start van de tweede seizoenshelft wensen. Vanaf begin af aan was het Nieuw-Buinen dat de klok sloeg. De ploeg startte sterk en nam het heft meteen in handen. Er kwamen ook meteen wat kansen. Gert Lukens was er meteen als de kippen bij toen hij knap de 1-0 in kon schieten achter SC Erica-keeper Lubbe.
SC Erica leek van slag en kwam maar niet in de wedstrijd. Nieuw-Buinen wel. De ploeg bleef de bal lekker rondtikken en maakte maar weinig fouten. Er werd ook weinig ruimte weggegeven en dus kon de ploeg naar hartenlust de vrije ruimte opzoeken. Af en toe liet SC Erica flink wat gaten vallen. Zo was Jeroen Fühler vaak aanspeelbaar, kon Kevin Wiegman vaak de bal kwijt aan een aanvaller en was Arjan Wiegers ook vaak aanspeelbaar en kon hij een actie maken. Het verliep allemaal heel aardig aan Nieuw-Buinen-kant.

Rood

De thuisploeg kreeg nogal wat kansen in tegenstelling tot SC Erica. SC Erica had in de persoon van Torenbosch eigenlijk maar een enkele grote kans. Toch is SC Erica een ploeg die echt goed kan voetballen. De ploeg geeft nooit op en kan altijd terugkomen in de wedstrijd. Nieuw-Buinen weet dit en had daarom voor de rust al afstand moeten nemen. Een voorsprong in de rust van 2-0 was een hele realistische geweest. Nieuw-Buinen had ook moeten profiteren van de rode kaart die Gerwin Duursma van SC Erica kreeg na een grove overtreding die met de gele kaart werd bestraft. Duursma mekkerde nog wat tegen de leidsman en moest daarna alsnog van het veld.
Na de rust kwam deze ongelukkige eer ook Richard Veldhuis van Nieuw-Buinen toe. Veldhuis maakte een overtreding die met ‘geel’ werd bestraft. Veldhuis had al een gele kaart en moest zich dus ook een weg richting kleedkamer banen. ‘Tien tegen tien’ dus en weer gelijke kansen.

1-1

Opvallend was eigenlijk niet dat SC Erica zo goed uit de startblokken kwam na het rustsignaal. Je kon er gif op innemen en het gebeurde ook nog eens. Het is des Ericas en als je de kansen niet afmaakt dan krijg je wat later gebeurde, namelijk dat de tegenstander scoort. SC Erica deed het. Robert Torenbosch was de maker van de gelijkmaker. Het zou nu voor Nieuw-Buinen lastig worden.

Beslissing

Toch gebeurde dat niet. De ploeg had een antwoord op het feller spelende SC Erica en ging meer en meer voetballen en zette ook druk naar voren. De ploeg speelde gegroepeerd en kwam later ook op een 2-1 voorsprong door een gelukkig doelpunt van verdediger Bjorn Adams. De Sappemeerster kreeg de bal verkeerd op zijn hoofd, maar de inzet werd wel tot doelpunt gepromoveerd en dus stond Nieuw-Buinen weer op voorsprong. Marcel Smit besliste later de wedstrijd. De sterk spelende Winschoter was goed vrijgelopen en tikte de 3-1 binnen en de wedstrijd leek beslist.
SC Erica zou SC Erica niet zijn als het toch nog terugkwam en zo geschiedde. De ploeg uit de Zuidoosthoek van Drenthe kreeg een vrije trap en uit een verkeerde weggwerkte bal was het invaller Niek Klok die de 3-2 maakte.
Hierna liet de leidsman lang doorspelen en werd er meer dan zes minuten gespeeld in blessuretijd. SC Erica kwam nog bijna langszij. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit niet verdiend zou zijn al speelden de bezoekers een behoorlijke wedstrijd. Nieuw-Buinen won terecht en loopt verder uit op de concurrentie.

Opstelling Nieuw-Buinen:
Snijders; Snip, Veldhuis, Adams, Venema; Sybesma (Staal), Lukens (Drenth), Wiegman, Smit; Wiegers en Fühler (Nienhuis)