Beilen 1

Aanvang: 01-09 om 14.00

Nieuw-Buinen binnen kwartier al knock-out

05-12-2011 |

door Gerry Grave

Nieuw-Buinen is de kluts kwijt. Zo goed als de ploeg aan de competitie begon, zo matig wordt er op dit moment gepresteerd. Twee weken geleden werd er in Assen nog met 3-1 van Achilles 1894 verloren. Dit weekend was Bergum de betere van Nieuw-Buinen. Binnen een kwartier spelen stond het al 0-3 voor de bezoekers die de wedstrijd met 2-4 wonnen. Nieuw-Buinen zakt door dit resultaat naar plek drie.
Bergum is vaak een lastig te bedwingen ploeg geweest. Al won Nieuw-Buinen ook wel eens met ruime cijfers. Bergum is dit seizoen een hele goede ploeg. De ploeg van trainer Jan Bruin stond al even tweede en stond tot aan de wedstrijd van dit weekend tegen Nieuw-Buinen maar twee punten achter op die ploeg.
Nieuw-Buinen was weer zo goed als compleet. Gerry Snip deed laatst nog niet mee tegen Achilles 1894, maar was weer gewoon inzetbaar. Samen met Bjorn Adams stond hij weer in de mandekking. Yassine Mrabti stond weer rechtsback en Frank Venema links achterin. Edwin Drenth zat zijn tweede van drie wedstrijden schorsing uit. Opvallend genoeg werd er begonnen met slechts twee spitsen in plaats van drie. Met drie spitsen was er meer mogelijk geweest tegen dit Bergum zo bleek ook later in de wedstrijd.

Drie snelle goals

Nieuw-Buinen leek heel aardig te beginnen. De ploeg wilde meteen aanvallen, maar Arjan Wiegers strandde meteen. Later was het Bergum dat tot drie keer toe het net wist te vinden. Ongelooflijk en onbegrijpelijk hoe deze doelpunten tot stand kwamen. Nieuw-Buinen liet het gebeuren en stond erbij en keek er naar. Het was een manier van verdedigen die absoluut niet goed was. Middenvelders stonden te ver naar voren, zakten niet, gaten werden niet dichtgelopen en de spelers van Bergum mochten zomaar doorlopen. Dit ging in wezen tot drie keer toe voort en dus keek Nieuw-Buinen binnen een klein kwartiertje spelen al tegen een 0-3 achterstand aan.

Exit Fühler

Missie failed was even te vroeg om te zeggen, omdat er nog vijf kwartier te spelen was en dus ging Nieuw-Buinen er voor. Jeroen Fühler die als spits begon, werd na de 0-3 al gauw vervangen. Emiel Staal kwam in de ploeg. Gevolg was dat Nieuw-Buinen gewoon met twee spitsen bleef spelen, de balvastheid en een aanspeelpunt voorin zag wegvallen en maar moeilijk tot kansen zouden komen. Emiel Staal viel wel aardig in, maar kon niet scoren. Met Fühler had Nieuw-Buinen absoluut meer kans gehad om gevaarlijk te worden. De sterke spits moet een snelle speler om zich heen hebben, zodat er gevoetbald kan worden voorin met kans op mogelijkheden. Dit zat er vandaag niet in.
Arjan Wiegers kwam er geen moment aan te pas. De buitenspeler had een prima tegenstander en Bergum dat zich heel goed en masse ingroef, deed het gewoon goed: Nieuw-Buinen vastzetten, wachten op fouten en dan er heel rap uitkomen. Bergum heeft een paar prima spelers. Vooral de De Boertjes Bertus en Klaas, Hung Vo Duc, de van Sneek Wit Zwart afkomstige keeper Arjen Dijk en Aziz Geyik zijn echt prima. Bergum heeft echt een prima team. Er zit meer voetbal in dan voorheen en dit Bergum is gewoon een prima ploeg.
Bergum deed het tot aan de rust kalm aan en Nieuw-Buinen kon niets beginnen. Tot aan de rust bleef het dan ook bij 0-3.

Te laat

Na de rust wisselde Nieuw-Buinen-trainer Jan Korte nog een keer. Wybe Nienhuis kwam in de ploeg voor Yassine Mrabti. Hierdoor speelde Nieuw-Buinen feitelijk met drie verdedigers. Nienhuis ging links voorin spelen en Arjan Wiegers rechtsbuiten. Veel te laat ging Nieuw-Buinen met drie aanvallers spelen. Het resultaat werd beter en het is dan ook opvallend dat niet eerder met drie aanvallers werd begonnen. Nienhuis viel perfect in, Staal deed het ook aardig en met een na rust prima spelende Marcel Smit en bij vlagen aardig spelende Kevin Wiegman zat er misschien nog wel wat in. Heel even leek dat er ook op, want Richard Veldhuis die niet bijster goed uit de verf kwam deze wedstrijd, scoorde wel.

Strafschop baat niet

Even later ging alles mis, want Bergum kwam op 1-4 en de strafschop die Emiel Staal namens Nieuw-Buinen verdiende, werd nog wel verzilverd door Kevin Wiegman die nooit een strafschop mist, maar Nieuw-Buinen kon niet meer scoren na de 2-4. Toch probeerde de ploeg het en waren er wel wat kansen voor invaller Wouter Valeton en Kevin Wiegman, maar het mocht niet baten. Bergum wint en Nieuw-Buinen verliest alweer en zakt naar plek drie.

Opstelling Nieuw-Buinen:
Snijders; Mrabti (Nienhuis), Snip, Adams, Venema (Valeton); Veldhuis, Lukens, Smit, Wiegman; Fühler (Staal) en Wiegers