Beilen 1

Aanvang: 01-09 om 14.00

Nieuw-Buinen speelt gelijk in topper tegen FVC

31-10-2011 |

door Gerry Grave

Een heel mooi affiche was het en bleek het: Nieuw-Buinen – FVC dé topper in de eerste klasse F. Nieuw-Buinen stond heel lang aan de leiding in de eerste klasse F, maar moest deze positie twee weken geleden verlaten, omdat er werd verloren van Gronitas. FVC nam de koppositie over en dus moest Nieuw-Buinen het het afgelopen weekend opnemen tegen de nieuwe koploper in de eerste klasse F, FVC. In een redelijk gelijk opgaande wedstrijd eindigde de wedstrijd in 1-1.

Inzet van de wedstrijd was de koppositie op de ranglijst en de eerste periodetitel. Voor Nieuw-Buinen gold eigenlijk maar één ding: Niet verliezen, zodat het verschil nihil bleef. Omdat het 1-1 werd is in die missie geslaagd. Natuurlijk was het winnen van de eerste periodetitel ook een mooie bijkomstigheid, maar vooral niet verliezen was belangrijk.

Zonder Snip

Nieuw-Buinen moest improviseren, want Gerry Snip was niet inzetbaar. Wel was Richard Veldhuis weer inzetbaar. Veldhuis was geschorst na zijn rode kaart tegen Gronitas, maar zat die schorsing vorige week al uit in het bekertreffen met Siddeburen. Wybe Nienhuis speelde hierdoor en speelde als linksback. Frank Venema speelde als rechtsback en deed dat heel behoorlijk. Hetzelfde gold voor Nienhuis.

Thuisploeg begint goed

Nieuw-Buinen begon heel goed aan de wedstrijd. De ploeg was niet bang en viel gewoon aan. Het was dé manier om FVC te bestrijden. FVC  dat voetballend iets minder in werd geschat dan de thuisploeg, moest op die manier worden bestreden. Nieuw-Buinen deed dat heel goed. Edwin Drenth was al heel vroeg kansrijk, maar miste van dichtbij. Het gevaar zou moeten komen van Arjan Wiegers. Dat gevaar ontstond ook dikwijls. De snelle buitenspeler was zijn directe tegenstander vaak te vlug af, gaf de bal ook redelijk goed af, maar kon er aanvankelijk niet voor zorgen dat er werd gescoord.

Afwachtend FVC, treffer Nieuw-Buinen

FVC beperkte zich eerst tot wat afwachtend spel. Het kenmerkt FVC ook wel. Het is absoluut goed wat de ploeg deed: Even kijken wat de tegenstander doet en dan toeslaan middels razendsnelle counters en goed positiespel. De Friese koploper speelt volwassen en liet zich niet gek maken, al had Nieuw-Buinen zeker kunnen scoren. Er ontstonden wat gevaarlijke situaties voor Nieuw-Buinen uit mooie acties en dode spelmomenten. Verdediger Bjorn Adams scoorde later ook de 1-0 via een hele harde kopbal. De Friese keeper was verslagen en qua aanvalslust was het verdiend.

Tavares

Later kwam FVC beter in het spel en ging de ploeg meer voetballen. FVC deed dat heel aardig en zette een prachtige aanval op waaruit Claudio Tavares beheerst scoorde. Nieuw-Buinen stond erbij en keek er naar. Er was niet te knipogen tegen deze uitmuntende aanval. FVC kwam dus op 1-1 en op dat moment was die stand gewoon terecht te noemen. Het was ook de ruststand.

Angstig

Na de rust was het wedstrijdbeeld minder mooi. Beide ploegen speelden angstiger dan voor rust. FVC had genoeg aan het aanstaande gelijkspel en Nieuw-Buinen wilde niet verliezen. FVC liet zich zakken en kwam niet zo gek vaak over de helft van Nieuw-Buinen en liet Nieuw-Buinen weer het spel maken, wachtend op die ene fout. Nieuw-Buinen zakte ook terug. Gert Lukens had de ploeg verlaten en Yassine Mrabti ging namens Nieuw-Buinen rechtsback spelen. Frank Venema ging in het centrum spelen en Richard Veldhuis iets meer naar voren. Nieuw-Buinen kon het spel niet goed maken ondanks het feit dat de ploeg meer op de helft van FVC speelde. Er was niet genoeg kracht op het middenveld. Kevin Wiegman toonde zich erg creatief en speelde een hele beste partij, werd ook vaak gevloerd en FVC had wel door dat bij hem de aanvallen begonnen. Achterin stond het bij Nieuw-Buinen heel aardig. FVC kreeg nauwelijks nog kansen en dus zou Nieuw-Buinen het toch maar moeten proberen. De ploeg was voorin echter niet goed genoeg. De bal werd niet goed vastgehouden, het spel was te onrustig en ook te slordig. FVC kon dan weer simpel overnemen om ook maar wat te proberen, maar veel richtte het allemaal niet meer uit. Ondanks enkele wissels mondde de wedstrijd uit in een 1-1 eindstand. Een terechte eindstand op grond van de hele wedstrijd. FVC wint de eerste periode. Nieuw-Buinen raakt niet verder achterop en blijft op twee punten van koploper FVC staan.

Opstelling Nieuw-Buinen:

Snijders; Venema, Veldhuis, Adams, Nienhuis; Sybesma, Lukens (Mrabti), Smit (Fühler), Wiegman; Drenth en Wiegers.